niedziela, 14 sierpnia 2016

Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy

Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy 


Składniki :
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów lub 6 świeżych pomidorów ( najlepiej podłużnych),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie :

Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Paprykę przekrój na pół, wytnij nasiona i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę. Dodaj pomidory z zalewą i rozdrobnij łyżką. Gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut. Zioła dodaj do smaku. Sos rozsmaruj na rozwałkowanym spodzie do pizzy.

Jeśli używasz świeżych pomidorów wcześniej sparz gorącą wodę i ściągnij skórkę. Pokrój w drobną kostkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print