wtorek, 26 kwietnia 2016

Chrupiące gofry na mące kukurydzianej

Chrupiące gofry na mące kukurydzianej 



Składniki :
  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 3/4 szklanki maślanki,
  • 2 jajka L,
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 80g roztopionego masła.
Przygotowanie :

Do miski wlej maślankę. Wbij jajka, wlej masło i wsyp cukier. Dokładnie zmiksuj. Wsyp mąkę kukurydzianą, pszenną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj.  Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlej odpowiednią ilość ciasta. Zamknij pokrywę i piecz około 4-5 minut.
Gofry ostudź na kratce.

4 komentarze:

  1. właśnie wczoraj wieczorem myślałam o dobrych gofrach. Chyba wykorzystam Twoją wersję kukurydzianą jako bazę pod wytrawną propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro robię ! akurat mam zapas mąki kukurydzianej i nie wiedziałm co z niej zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile wyszlo Pani sztuk z tego przepisu? Mam dzisiaj w planie robic gofry i nie wiem jakich uzyc proporcji.
    Pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń

Print