wtorek, 23 lutego 2016

Prosta dwukolorowa babka

Prosta dwukolorowa babka 


Składniki :

  • 200g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka, ( w temperaturze pokojowej )
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy, ( lub cukier waniliowy )
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • masło do posmarowania formy,
  • kasza manna lub bułka tarta do posypania formy.

Przygotowanie :

Formę wysmaruj masłem i posyp kasza lub bułką tartą. Do miski wrzuć masło. Wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbijaj po jednym jajku. Dodaj aromat waniliowy i partiami wsypuj mąkę nie przerywając miksowania. Połowę masy wyłóż do formy. Do pozostałej części wsyp kakao i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj. Ciemne ciasto wyłóż na górę jasnego. Babkę piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-50 minut. ( do suchego patyczka ) 


3 komentarze:

Print