niedziela, 7 lutego 2016

Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe 



Składniki biszkopt :
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki :
  • 3 galaretki pomarańczowe,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 2 małe  puszki mandarynki w syropie,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 3-4 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie :

1 galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tężejącą wylej na biszkopt i włóż na chwilę do lodówki.

Drugą galaretkę pomarańczową rozpuść 1/4 szklance gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia. Bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej to śmietany i starannie wymieszaj. Dodaj odsączone mandarynki. Masę wylej na galaretkę z biszkoptem. Włóż do lodówki.

Pozostałe galaretki rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wylej do podłużnych naczyń i pozostaw do stężenia. Wytnij kwadraciki i posyp mini ciasto.

Całe ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.





6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, tak wiosennie już:) musi być bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepo sklopljen kolač, baš privlačan

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Kocham mandarynki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie zaczelam robic😊 biszkopt sie piecze Nie wiedzialam tylko czy dodac olej? Jest w skladnikach ale w wykonaniu juz nie. Zrobilam bez ostatecznie

    OdpowiedzUsuń

Print