wtorek, 12 maja 2015

Pizza z szynką szwarcwaldzką

Pizza z szynką szwarcwaldzką


Składniki :
  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
 
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut. 
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.

Składniki : 
  • sos pomidorowy,
  • szynka szwarcwaldzka,
  • ser mozzarella,
  • pomidory.
 Przygotowanie :

Posmaruj sosem ciasto do pizzy. Ułóż szynkę i pokrojone pomidory. Posyp serem.  Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.  
 

1 komentarz:

  1. Ale robisz smaka kobietko :) a ja tu na diecie próbuje wytrzymać hehe :)

    OdpowiedzUsuń

Print