wtorek, 19 sierpnia 2014

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 


Składniki :
  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • 150g - 200g  cukru,
  • 1/4 szklanki wody.
Przygotowanie :

Śliwki przetnij na pół i wyciągnij pestki. Przełóż do garnka z grubym dne. Wlej wodę i wsyp połowę porcji cukru. Gotuj na wolnym ogniu około 2 - 2,5 godziny co jakiś czas mieszając. ( Ewentualnie dosyp cukru do smaku ). Ściagnij z ognia i odstaw do ostudzenia. 


Czynność gotowania możesz powtórzyć następnego dnia do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

3 komentarze:

  1. dawno nie jadlam domowych powidel, a byly najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam już kilka słoiczków powideł śliwkowych. Moja rodzina się nimi zajada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe powidła śliwkowe są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Print