wtorek, 5 sierpnia 2014

Paprykowo-pomidorowy bigos z kurczakiem

Paprykowo-pomidorowy bigos z kurczakiem


Składniki :
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • pieprz do smaku,
  • oregano do smaku,
  • olej,
  • 1 cebula,
  • 1 biała kapusta,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziele angielskie,
  • 2 łyżeczki majeranku , 
Przygotowanie :


Mięso oczyść i pokrój na kilka części. Posyp pieprzem i oregano. Ugotuj na parze.

W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na niej posiekaną cebulę i podsmaż pokrojoną paprykę. Kapustę drobno posiekaj i dodaj do cebulki. Podlej wodą i gotuj 10 minut.

Pomidory sparz, obierz, pokrój i dorzuć do garnka. Wmieszaj koncentrat pomidorowy. Ugotowanego kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w garnku, wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut.

1 komentarz:

  1. Bardzo ładnie wygląda, przepis może być ciekawy z tą papryką
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Print