środa, 14 maja 2014

Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami


Składniki :
  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.
Pizze zawsze włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w temperaturze powyżej 200 stopni. Pizza jest gotowa jeśli od spodu jest rumiana.

Składniki :
  • zielone szparagi,
  • starta mozarella,
  • szynka  szwarcwaldzka, 
  • pomidory,
  • cebula,
  • sos do pizzy.
 Przygotowanie :

Pomidory i cebulę pokrój. Ciasto rozwałkuj. Posmaruj sosem pomidorowym i ułóż składniki. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pizzę ze szparagami, chociaż preferuję taką z białym sosem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizzy ze szparagami jeszcze nie jadłam, ale musi być smaczna

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię identyczną niemalże, ale na spód kładę sos zrobiony z serka mascarpone, oliwy i ziół.

    OdpowiedzUsuń
  4. Normalnie ślinka cieknie!!!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. Super blog:) zapraszam na mój: http://blog.asiunka123.cba.pl/

    OdpowiedzUsuń

Print