poniedziałek, 24 marca 2014

Gulasz wołowy z kaszą pęczak

Gulasz wołowy z kaszą pęczak


Składniki : 
  • 400-500g mięsa wołowego na gulasz, 
  • 1 cebula, 
  • 4 marchewki,
  •  1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie (4kuleczki), 
  • bulion,( tak aby przykryło mięso )
  •  sól, pieprz, 
  • olej do smażenia, 
  • 150g kaszy pęczak.

Przygotowanie : 
 
 Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na tym samym tłuszczu  co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem przez 1,5-2 godzin 40-50 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę wsyp do gulaszu. Podawaj gorące. 

Jeśli mięso wołowe nie jest wystarczająco miękkie wrzuć do gotującego się gulaszu 1/2 kiwi na 10 minut.


5 komentarzy:

  1. Tienen un aspecto delicioso e irresistible se ven muy lindo su goulash bien preparado también,abrazos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for your kind words :) I'm so glad that you are visiting me, and I wish the same tasty dishes.

      Usuń
  2. Mnaim, mniam, kasza pęczka jest przepyszna :) I bardzo apetyczne zdjęcie, aż nabrałam wielkiej ochoty na ten gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe. Wygląda smacznie :)

    czekamynacud.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę mi powiedzieć jakie konkretnie mięso będzie najlepsze do gulaszu? Czy bulion może być z kostki?

    OdpowiedzUsuń

Print