środa, 24 lipca 2013

Roladki owinięte boczkiem ze szpinakiem

Roladki owinięte boczkiem
 ze szpinakiem

Przepyszne roladki z farszem szpinakowym owinięte boczkiem. 
Świetnie smakują na zimno jako dodatek do pieczywa zamiast wędlin.



Składniki: 
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 300g świeżego szpinaku,  
  •  2 ząbki czosnku, 
  • 1 cebula, 
  • pieprz,
  •  sól,
  • ok 6 plastrów boczku surowego wędzonego,
  • listki świeżej szałwii,
  • olej do smażenia

Przygotowanie : 
Filet opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i delikatnie rozbij.(należy robić to delikatnie tak aby nie porobić  dziur w mięsie). Na patelni z dodatkiem oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj szpinak. Podlej niewielką ilością wody i parę minut duś. Cały farsz pozostawi do ostygnięcia.  Mięso rozłożyć , nałoży farsz i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę owiń boczkiem i połóż listek świeżej szałwii. Roladki delikatnie polej olejem, połóż folię aluminiową i włóż do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 180-190 stopni. Po tym czasie ściągnij folię i piecz kolejne 10 minut.


2 komentarze:

Print