niedziela, 23 grudnia 2012

Kruche maślane ciasteczka

Kruche maślane ciasteczka

 Najprostsze ciasteczka na świecie a zarazem najsmaczniejsze.
Bardzo delikatne a zarazem kruche.
Przypominają smak dzieciństwa.
Możesz je udekorować w dowolny sposób,
 moje czekają na małe rączki Kubuśka.

Składniki : 300g masła, 250g cukru pudru, 600g mąki, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie : Miękkie masło, cukier i żółtka utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj foremkami dowolne wzory. Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.










18 komentarzy:

  1. Uwielbiam maślane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne ciasteczka. Pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie mialam dzis piec maslane ciasteczka... pozniej stwierdzialam ze a.. odpuszcze...

    ale... chyba zainspirowal mnie ten wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. :) W prostocie piękno przepisu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kubusiowe rączki mają dobrze! takie ciacha.. Oj, Kubuś będzie zadowolony :]
    pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niech żyja maślane ciasteczka! Uwielllbiam! :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. super skorzystałam z Twojego przepisu tylko troszkę zmodyfikowałam parę szczegółów pod siebie. twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje pewnie są równie pyszne :)
      Ostatnio chodzą za mną takie kruche ciasteczka z dżemem

      Usuń
  8. czy zamiast mals amoze byc margaryna do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast masla mnoze byc margaryna do ciast

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,

      Masło śmiało możesz zastąpi margaryną :)

      Usuń
  10. Ile ciasteczek wyjdzie z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Wszystko zależy jakiej wielkości użyjesz foremek do wycinania.

      Ale myślę że około 50 spokojnie wyjdzie.

      Pozdrawiam ciepło, Ewelina

      Usuń
    2. Już wypróbowałam. Mnóstwo:) I są pyszne:) Tylko z ciastem się trzeba mordować, bo kruszy się pod wałkiem.

      Usuń
    3. Można podsypać mąką blat. Zawsze jest łatwiej.

      Bardzo się cieszę że smakują :)

      Zachęcam do dodania zdjęcia na Fb Anyzkowa :)

      Pozdrawiam,

      Usuń
  11. przepis wypróbowany!!!

    pozdrawiam

    www.mieszak.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo przepraszam ale jak długo te ciasteczka nadają się do spożycia? Chciałabym wysłać je pocztą ukochanemu i nie wiem czy wytrzymają z 5 dni. Może maja też Państwo jakiś pomysł jak je zapakować by sie nie pokruszyły. Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Ciasteczka będą pyszne nawet do 2 tyg. Tydzień przed świętami zawsze je przygotowuję i zamykam szczelnie w puszce lub w słoiku. Warto wyłożyć np. puszkę papierem śniadaniowym. Położyć na nie ciasteczka i ponownie przykryć papierem. Przy wysyłce ciasteczek warto zakupić folię bombelkową i owinąć nią puszkę. Życzę smacznego i zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo.

      Pozdrawiam, Ewelina.

      Usuń

Print