wtorek, 27 listopada 2012

Klasyczny Boeuf Strogonow

Klasyczny Boeuf Strogonow

Klasyczna propozycja dania jednogarnkowego.
Niezwykle łatwy do przygotowania bo "robi" się sam.
Proste rzeczy smakują najlepiej.

Składniki : 600g udźca wołowego lub polędwicy, 200g pieczarek, 2 cebule, 1,5 - 2 szklanki rosołu, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki śmietany, olej do smażenia, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie : Mięso oczyść a następnie pokrój w paseczki. Posyp mięso mąką i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wołowinę. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Przełóż mięso do rondla. Cebulę i pieczarki pokrój w plasterki. Wrzuć warzywa na tą samą patelnię na której, było smażone mięso. Podsmaż chwilę i przełóż cebulę i pieczarki do rondla z wołowiną. Wlej koncentrat pomidorowy i bulion. Duś na małym ogniu 40 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wlej śmietanę i wymieszaj składniki. 





5 komentarzy:

  1. Zjadłbym. Tak jak każde klasyczne danie! Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy! Wygląda bardzo kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam przepisu na Boeuf Strogonow. A tu, jak na życzenie.
    Bardzo dziękuję i na pewno wypróbuję.
    Pozdrawiam, Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis może i klasyczny, ale jak nieklasycznie podany - z kaszą i w pięknych rondelkach. Uwielbiam kaszę, więc jestem już fanką :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka klasyka jest dla mnie najlepsza jaka może być!!
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Print