piątek, 11 maja 2012

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą


Kruchy spód, orzeźwiający krem...
Czy można jeszcze coś lepszego wycisnąć z cytryny ?


Składniki : 150g mąki, 25g cukru, 120g masła, 1 łyżka wody, 200ml soku z cytryny, 200g cukru, 3 żółtka, 6 jajek, 20 g mąki, 100g masła, 2 białka, 100g cukru.

Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę(150g), dodajemy cukier (25g) i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skraplamy wodą. Zgniatamy ciasto dokładnie, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto rozwałkujemy , oblepiamy nim formę i zakuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni. Sok z cytryny wlewamy do garnka dodajemy 100g cukru , zestawiamy z ognia. Do pozostałego cukru (100g) wsypujemy mąkę (20g) , pojedynczo wbijamy jajka  i dodajemy żółtka, cały czas mieszamy. Do masy jajecznej wlewamy 2 łyżki  soku cytrynowego, mieszamy. Sok z cytryny ponownie stawiamy na wolny ogień, doprowadzamy do wrzenia i wolnym strumieniem wlewamy masę jajeczną, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy masło , mieszamy tak aby powstała gładka masa. Krem wylewamy na upieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki. Ubijamy pianę z białek (2 białka) na sztywno i stopniowo dodajemy cukier (100g). Pianę wylewany na papier do pieczenia , wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15 - 20 minut.Ostygniętą beze układamy na wierzch ciasta.

7 komentarzy:

  1. uch, ależ rozkosz..
    rozpieszczasz mój wzrok! i to tak na noc? wiesz co.. xd

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogę przestać się na nią patrzeć... idealne ciasto na takie upały! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ zachęcająca! Mam ochotę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwycająca! Polecam. To istna rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń

Print