piątek, 27 kwietnia 2012

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Pyszna Mini Pavlova, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają niebanalną słodycz zaklęta w lekkiej bezie, otuloną pyszną bitą śmietaną. Charakteru temu wykwintnemu deserowi dają wieńczące je świeże truskawki, które swym aromatem kusza już z daleka.

Składniki : 4 białka, szklanka cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, garść posiekanych pistacji, 200ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 30 dag truskawek.

Przygotowanie : Ubijamy białka na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier ciągle miksując tak długo aż masa będzie perłowa. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pistacje, dokładnie łączymy składniki. Na blasze rozkładamy pergamin  i dużą łyżką rozkładamy pianę wielkości krążków.  Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni przez 1 godz i 15 minut.  Śmietanę ubij na sztywno dodając cukier puder. Przed podaniem układamy na bezach bitą śmietanę i truskawki.



4 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam, nie wiem dlaczego... Takie mini kuszą na całego! Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, takze w wersji mini :) Robilam ostatnio z malinami, tez byly pyszne, choc jak dla mnie nic nie przebija truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  3. beza i truskawki..to lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Print